Ατομική Ψυχοθεραπεία


Ατομική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία: Η θεραπευτική διαδικασία.

Η Ατομική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία βασίζεται κυρίως στην Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΘ) και την Συστημική Ψυχοθεραπεία και συχνά ενσωματώνει και πρακτικές από άλλα ψυχοθεραπευτικά μοντέλα (για περισσότερα σε σχέση με την ΓΣΘ και την Συστημική δείτε εδώ), που συνάδουν με την εκπαίδευση του Ψυχολόγου (που θα αναφέρεται ως ‘Θεραπευτής’ στο εξής) Φοίβου Χαριτόπουλου (για περισσότερα πλοηγηθείτε στο μενού υπηρεσίες και στο βιογραφικό του εδώ). Η συνεργασία ξεκινάει κλείνοντας απλά ένα ραντεβού. Ο ενδιαφερόμενος (ή το άτομο που έχει την γονική μέριμνα στις περιπτώσεις των παιδιών) καλεί ή στέλνει μήνυμα μέσω της φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας για να κλείσει ένα ραντεβού, εφόσον βρεθεί ένα που να τον εξυπηρετεί, και ορίζεται η πρώτη συνάντηση.

Στην πρώτη συνάντηση, γίνεται μια πρώτη επαφή και το άτομο με την βοήθεια του Θεραπευτή αφηγείται τι το οδήγησε στο να τον αναζητήσει. Η συνεργασία επικεντρώνεται στην περιγραφή και αρχική αναγνώριση του αιτήματος που έχει το άτομο, με άλλα λόγια τι κινητοποιεί το άτομο ή την οικογένεια του, την συγκεκριμένη περίοδο για την αναζήτηση βοήθειας. Συνήθως γίνεται αναφορά στο πως ξεκίνησε το πρόβλημα που είχε το Θεραπευόμενο άτομο και πως εξελίχθηκε μέχρι την στιγμή που έφτασε στο γραφείο του. Εάν το κρίνει ο Θεραπευτής, μπορεί να προτείνει την χορήγηση κάποιου ψυχομετρικού εργαλείου (ψυχολογικού τεστ) για την διαμόρφωση της κλινικής εικόνας του Θεραπευόμενου.



Επίσης γίνεται συζήτηση γύρω από το θεραπευτικό συμβόλαιο, δηλαδή τις αμοιβαίες δεσμεύσεις Θεραπευτή-Θεραπευόμενου. Ενώ είναι απαραίτητο, το θεραπευτικό συμβόλαιο και η συνεργατική φύση της Ψυχοθεραπείας, δεν αποκλείει την διακοπή της θεραπείας και το Θεραπευόμενο άτομο είναι ελεύθερο να σταματήσει όποτε το επιθυμεί. Οι δεσμεύσεις αφορούν τις ημέρες και ώρες που θα βρίσκονται ο Θεραπευτής και Θεραπευόμενος, το κόστος και την πολιτική ακυρώσεων των συνεδριών, την διασφάλιση εχεμύθειας/απορρήτου σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα και πως αυτά χρησιμοποιούνται στην θεραπεία για την κατάλληλη προσέγγιση των προβλημάτων του Θεραπευόμενου (για περισσότερα πάνω στα θέματα προσωπικών δεδομένων δείτε εδώ.). Επίσης, ο Θεραπευτής ενημερώνει το άτομο για τον τρόπο δουλειάς του και τις πρακτικές που χρησιμοποιεί, με βάση την αντίστοιχη ψυχοθεραπευτική του εκπαίδευση/εξειδίκευση, καθώς και για τους τρόπους επικοινωνίας και τους πιθανούς περιορισμούς και οφέλη του κάθε τρόπου (ειδικά όταν πρόκειται για άτομα που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές ή άλλες χώρες και η συνεδρία γίνεται μέσω διαδικτύου.

Για περισσότερα σχετικά τις συνεδρίες μέσω διαδικτύου δείτε εδώ). Είναι σημαντικό να αποσαφηνίζεται από την αρχή το πεδίο επαγγελματικής επάρκειας του θεραπευτή και οι πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης κρίσιμων καταστάσεων. Ορισμένες φορές, με βάση την συνεργασία του ατόμου που ζητά βοήθεια και του Θεραπευτή, χρειάζεται παραπομπή και συνεργασία με άλλους επαγγελματίες υγείας (λ.χ. Ψυχίατρο, Παιδοψυχίατρο, Λογοθεραπευτή, Διαιτολόγο, Καρδιολόγο, Ενδοκρινολόγο) για την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών του Θεραπευόμενου. Τέλος, συζητιούνται οι προσδοκίες του Θεραπευόμενου από την θεραπεία και τίθενται οι θεραπευτικοί στόχοι.

 

Ολοκλήρωση θεραπείας

Η θεραπεία ολοκληρώνεται μετά από συζήτηση με τον Θεραπευτή και όταν το Θεραπευόμενο άτομο νοιώθει ότι οι θεραπευτικοί στόχοι επιτεύχθηκαν. Εφόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, συνήθως οι συναντήσεις γίνονται σε πιο αραιά διαστήματα. Γίνεται πρόληψη στην εμφάνιση μελλοντικών ψυχολογικών δυσκολιών με σκοπό το Θεραπευόμενο άτομο να γίνει ο Θεραπευτής τους εαυτού του. Ο στόχος είναι να αποκατασταθεί η όποια δυσλειτουργία του Θεραπευόμενου σε γνωστικό, συναισθηματικό, συμπεριφορικό και σωματικό επίπεδο και να φτάσει να χαίρεται ξανά την ζωή.


Βιβλιογραφία

Beck, J.(2004). Eισαγωγή στη Γνωστική Θεραπεία, Γ. Σίμος (επιμ. έκδ.). Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη.
McLeod, J.(2005). Εισαγωγή στη Συμβουλευτική. Αθήνα: Μεταίχμιο.
Persons, J.B.(1989). Cognitive therapy in practice: A case formulation approach. New York: Norton.

Επικοινωνήστε με τον ψυχολόγο για μια πρώτη συνεδρία γνωριμίας

error: Content is protected !!