Βιογραφικό Σημείωμα Φοίβου Χαριτόπουλου

Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Κατερίνη, είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί. Είναι ένα πολύ κινητοποιημένο, οργανωτικό, πειθαρχημένο, πρόθυμο και φιλότιμο άτομο, που αγαπάει την δουλειά του. Είναι κάτοχος Bachelor (BSc) στην Ψυχολογία, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ (University of Liverpool), καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc) στην Γνωστική Νευροεπιστήμη, μετεκπαιδευθείς στο Πανεπιστήμιο του Άστον (Aston University) στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Αυτοί οι τίτλοι σπουδών τον κατέστησαν ικανό να ενταχθεί ως Τακτικό Μέλος στον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων, στον Σύλλογο Βρετανών Ψυχολόγων (British Psychological Society) και μετά από 1500 ώρες εποπτευόμενης κλινικής πρακτικής του απονεμήθηκε η Πιστοποίηση Ψυχολόγου EuroPsy - Basic και εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Ψυχολόγων EuroPsy της EFPA. Επιπλέον, έχει δίπλωμα στην Συμβουλευτική Ψυχολογία (Higher National Diploma) και στην Νοσηλευτική για Άτομα με Ψυχικές Παθήσεις (ΔΕ). Αυτά τα προσόντα σε συνδυασμό με πρακτική άσκηση του απέδωσαν τα επαγγελματικά δικαιώματα και την άδεια άσκησης επαγγέλματος στην ψυχολογία, καθώς και στην νοσηλευτική ατόμων με ψυχικές παθήσεις.

Έχει εξειδικευθεί στην Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (4ετής εκπαίδευση με πιστοποίηση από την EABCT) που αφορά τις περισσότερες διαταραχές (με μεγάλη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους) και στην Ομαδική Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία βασισμένη στην κατά Yalom σύσταση ομάδων, στην Συστημική Ψυχοθεραπεία (4ετής εκπαίδευση με πιστοποίηση από την EFTA), που ξεκίνησε με εστίαση στην οικογενειακή θεραπεία και λειτουργικότητα και συνέχισε ενσωματώνοντας τις δυσκολίες που κάποιος συναντά στις ευρύτερες σχέσεις και ρόλους του στα διάφορα συστήματα της καθημερινής του ζωής (π.χ. ερωτικής, κοινωνικής, επαγγελματικής ζωής), στην αντιμετώπιση διαταραχών πρόσληψης τροφής (υπερφαγία, βουλιμία, ανορεξία) που βασίζεται στην Γνωστική Συμπεριφορική και στην Συστημική Ψυχοθεραπεία (εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών από τον Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων), στην Ψυχοτραυματοθεραπεία μέσω της μεθόδου EMDR (πιστοποιημένος από την EMDR-Europe) που αφορά την ψυχοθεραπεία για τραυματικά και στρεσογόνα γεγονότα και στην Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία (Emotionally Focused Therapy) που αφορά κυρίως την ψυχοθεραπεία για ζευγάρια.

book: social cognition and personality
book: psychological attributes and psychological treatments

Εργασιακή εμπειρία

Πέραν της ακαδημαϊκής και ερευνητικής του εμπειρίας, έχει εμπειρία δουλεύοντας σε διεπιστημονικές ομάδες ως βοηθός ψυχιατρικών νοσηλευτών και ψυχολόγος, στις ψυχιατρικές δομές του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Ψυχιατρικού τομέα Νοσοκομείου Κατερίνης, συμπεριλαμβανομένων των ξενώνων και του τμήματος οξέων περιστατικών. Αυτό του έδωσε την δυνατότητα να ασχοληθεί με κλινικούς ασθενείς σε όλο το φάσμα των ψυχιατρικών παθήσεων, από εξωτερικούς ασθενείς με ήπια δυσθυμία έως ασθενείς με υποτροπιάζουσες ψυχώσεις (π.χ. διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια). Επίσης έχει δουλέψει με άτομα που έχουν προβλήματα εθισμού (κυρίως με ναρκωτικά) και συνvοσηρότητα (π.χ. αλκοολική ψύχωση), καθώς επίσης και με άτομα που έχουν διαταραχές της διάθεσης (π.χ. κατάθλιψη) και αγχώδεις διαταραχές (π.χ. κρίσεις πανικού). Ακόμη, ο ρόλος του ως βοηθός δασκάλου στην σχολική κοινότητα, του πρόσφερε μια επιπλέον εμπειρία στην διδαχή και την δουλειά με υγιή πληθυσμό (παιδιά). Παράλληλα, συμμετείχε στο πρόγραμμα Σχολικής Ψυχολογίας που τελούσε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών ονόματι ‘’We Care΄’. Αυτό το πρόγραμμα διήρκεσε ένα ακαδημαϊκό έτος και είχε ως στόχο την ενίσχυση κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των μαθητών του δημοτικού, μέσω παιχνιδιών αυτογνωσίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ τους. Επίσης, στα πλαίσια του ρόλου του πρόσφερε συμβουλευτικά τις υπηρεσίες του στους γονείς των μαθητών.


Σε επίπεδο εργασίας, έχει προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του ως ψυχολόγος στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Ψυχιατρικού Τομέα Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης και έχει εργαστεί για 4 έτη επί μισθώσει, στον Ξενώνα Συμβουλευτικής Υποστήριξης Εθισμένων "Μεταμόρφωση". Ταυτόχρονα υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης της Hellas Employee Assistance Programmes, που δραστηριοποιείτο στην παροχή στρατηγικών παρεμβάσεων για την βελτίωση της παραγωγικότητας σε όλα τα επίπεδα ενός οργανισμού, την ενίσχυση της οργανωσιακής ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη μιας υγιούς και ασφαλούς εταιρικής κουλτούρας. Τέλος, ιδιωτεύει (κατόπιν ραντεβού) και παρέχει τις υπηρεσίες του, σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες στο γραφείο του (16ης Οκτωβρίου 2, Κατερίνη), κατ'οίκον (σε ακτίνα 5 χλμ. από το κέντρο) και διαδικτυακά (μέσω Skype, Viber, κ.ά.). Μέρος της δουλειάς του στην παροχή υπηρεσιών στα διάφορα κέντρα που πρόσφερε τις υπηρεσίες του, αλλά και σε αυτές που συνεχίζει να προσφέρει ιδιωτικά στο γραφείο του είναι: η ανάληψη παραπομπών, η λήψη ιστορικού και ο εντοπισμός των εξατομικευμένων αναγκών μέσα από την κλινική εικόνα και ψυχομετρική αξιολόγηση των θεραπευόμενων, η συνεργασία με άλλους επαγγελματίες υγείας (όπου κρίνεται απαραίτητο), η διατύπωση περίπτωσης και οι θεραπευτικές υποθέσεις γύρω από τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι θεραπευόμενοι, ο σχεδιασμός θεραπευτικής προσέγγισης και παρέμβασης, η εφαρμογή ψυχοθεραπευτικών μοντέλων και τεχνικών, η αξιολόγηση αποτελεσμάτων και η τήρηση αρχείων, σύμφωνα πάντα με τις κατευθυντήριες γραμμές καλής πρακτικής (NICE guidelines), τον Κώδικα Δεοντολογίας των Ψυχολόγων και τον Γενικό Κανονισμό περί Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).

Επικοινωνήστε με τον ψυχολόγο για μια πρώτη συνεδρία γνωριμίαςΌλες οι προαναφερθείσες δραστηριότητες εποπτεύονταν πάντα από ψυχιάτρους και διδάκτορες καθηγητές ψυχολογίας (στην περίπτωση διεξαγωγής ερευνών και παρακολούθησης ασθενών θεραπευτικά ως ψυχολόγος), καθώς και από άλλους γιατρούς και ψυχιατρικούς νοσηλευτές (στην περίπτωση της πρακτικής του σαν ψυχιατρικός νοσηλευτής). Στα πλαίσια της προσωπικής του ανάπτυξης παρακολουθεί ομάδες αυτογνωσίας πάνω από δέκα χρόνια και τουλάχιστον δυο σεμινάρια ή/και συνέδρια το χρόνο. Τα πρόσφατα ενδιαφέροντά του αφορούν τις υπαρξιακές ανησυχίες των ανθρώπων και την Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία.

Πιστοποιητικά - Διπλώματα - Πτυχία

Συνέδρια - Σεμινάρια - Workshops

error: Content is protected !!