Βιογραφικό Σημείωμα Φοίβου Χαριτόπουλου

Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Κατερίνη, είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί. Είναι ένα κινητοποιημένο, οργανωτικό, πειθαρχημένο, πρόθυμο και φιλότιμο άτομο, που αγαπάει τη δουλειά του.

Είναι κάτοχος Bachelor (BSc) στην Ψυχολογία, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ (University of Liverpool), καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc) στην Γνωστική Νευροεπιστήμη, μετεκπαιδευθείς στο Πανεπιστήμιο του Άστον (Aston University) στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Αυτοί οι τίτλοι σπουδών τον κατέστησαν ικανό να ενταχθεί ως Τακτικό Μέλος στον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων, στον Σύλλογο Βρετανών Ψυχολόγων (British Psychological Society) και μετά από 1500 ώρες εποπτευόμενης κλινικής πρακτικής του απονεμήθηκε η Πιστοποίηση Ψυχολόγου EuroPsy - Basic και εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Ψυχολόγων EuroPsy της EFPA. Επιπλέον, έχει δίπλωμα στην Συμβουλευτική Ψυχολογία (Higher National Diploma) και στην Νοσηλευτική για Άτομα με Ψυχικές Παθήσεις (ΔΕ). Αυτά τα προσόντα σε συνδυασμό με πρακτική άσκηση, του απέδωσαν τα επαγγελματικά δικαιώματα και την άδεια άσκησης επαγγέλματος στην Ψυχολογία, καθώς και στην Νοσηλευτική ατόμων με ψυχικές παθήσεις. Τέλος, έχει εξειδικευθεί στην Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (πιστοποιημένος από την European Association for Behavioural and Cognitive Therapies) που καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το φάσμα των ψυχιατρικών διαταραχών, στην Ψυχοτραυματοθεραπεία μέσω της μεθόδου EMDR (πιστοποιημένος από την EMDR Europe) που αφορά την Ψυχοθεραπεία για τραυματικά και στρεσογόνα γεγονότα, στην Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία που αφορά κυρίως την Ψυχοθεραπεία για ζευγάρια και οικογένειες, στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία βασισμένη στην κατά Yalom σύσταση Ομάδων και την Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία και στην αντιμετώπιση Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής (Υπερφαγία, Βουλιμία, Ανορεξία).

book: social cognition and personality
book: psychological attributes and psychological treatments

Εργασιακή εμπειρία

Πέραν της ακαδημαϊκής και ερευνητικής του εμπειρίας, έχει εμπειρία δουλεύοντας σε διεπιστημονικές ομάδες ως Ψυχολόγος και βοηθός Ψυχιατρικών Νοσηλευτών, στις ψυχιατρικές δομές του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Ψυχιατρικού τομέα Νοσοκομείου Κατερίνης, συμπεριλαμβανομένων των ξενώνων και του τμήματος οξέων περιστατικών. Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθεί με κλινικούς ασθενείς σε όλο το φάσμα των ψυχιατρικών παθήσεων, από εξωτερικούς ασθενείς με ήπια δυσθυμία έως ασθενείς με υποτροπιάζουσες ψυχώσεις (π.χ. διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια). Επίσης, έχει δουλέψει συμβουλευτικά με άτομα που έχουν προβλήματα εθισμού (κυρίως με ναρκωτικά) και συνvοσηρότητα (π.χ. αλκοολική ψύχωση). Ακόμη, έχει δουλέψει με άτομα που έχουν Διαταραχές της Διάθεσης (π.χ. Κατάθλιψη) και Αγχώδεις Διαταραχές (π.χ. Διαταραχή Πανικού).

Μέρος της δουλειάς του σε αυτούς τους ρόλους ήταν η ανάληψη παραπομπών, η αξιολόγηση αναγκών και διατύπωση περίπτωσης, ο σχεδιασμός θεραπευτικής προσέγγισης και παρέμβασης, η εφαρμογή και αξιολόγηση αποτελεσμάτων και η τήρηση αρχείων, σύμφωνα πάντα με τις κατευθυντήριες γραμμές καλής πρακτικής (NICE Guidelines) τον Κώδικα Δεοντολογίας Ψυχολόγων και τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) έχοντας ολοκληρώσει το ανάλογο σεμινάριο τηλεκατάρτισης διάρκειας 100 ωρών.

Ο ρόλος του ως βοηθός δασκάλου στην σχολική κοινότητα, του πρόσφερε μια επιπλέον εμπειρία στην διδαχή και την δουλειά με υγιή πληθυσμό (παιδιά σχολικής κοινότητας). Παράλληλα, συμμετείχε στο πρόγραμμα Σχολικής Ψυχολογίας, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών ονόματι ‘’We Care΄’. Αυτό το πρόγραμμα διήρκεσε ένα ακαδημαϊκό έτος και είχε ως στόχο την ενίσχυση κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των μαθητών του δημοτικού, μέσω παιχνιδιών αυτογνωσίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ τους. Επίσης, στα πλαίσια του ρόλου του πρόσφερε συμβουλευτικά τις υπηρεσίες του στους γονείς των μαθητών.

Σε επίπεδο εργασίας, έχει προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του ως ψυχολόγος στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Ψυχιατρικού Τομέα Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης και έχει εργαστεί για 4 έτη επί μισθώσει, στον Ξενώνα Συμβουλευτικής Υποστήριξης Εθισμένων "Μεταμόρφωση". Επίσης, έχει εργαστεί ως εξωτερικός συνεργάτης της Hellas Employee Assistance Programs, που δραστηριοποιείται στην παροχή στρατηγικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση της παραγωγικότητας σε όλα τα επίπεδα ενός οργανισμού, την ενίσχυση της οργανωσιακής ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη μιας υγιούς και ασφαλούς εταιρικής κουλτούρας.

Επικοινωνήστε με τον ψυχολόγο για μια πρώτη συνεδρία γνωριμίαςΤέλος, ιδιωτεύει (κατόπιν ραντεβού) και παρέχει τις υπηρεσίες του στο γραφείο του (16ης Οκτωβρίου 2, Κατερίνη), κατ'οίκον (σε ακτίνα 5 χλμ. από το κέντρο) και διαδικτυακά (μέσω Skype). Η παροχή υπηρεσιών αφορά παιδιά, έφηβους και ενήλικες και γίνεται σε μορφή Ατομικής Ψυχοθεραπείας, Ψυχοθεραπείας Ζεύγους, Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας και Ομαδικής Ψυχοθεραπείας, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες και προτιμήσεις του καθενός.

Όλες οι προαναφερθείσες δραστηριότητες εποπτεύονταν πάντα από Ψυχιάτρους και διδάκτορες καθηγητές Ψυχολογίας (στην περίπτωση διεξαγωγής ερευνών και παρακολούθησης ατόμων θεραπευτικά ως Ψυχολόγος) καθώς και από άλλους Γιατρούς και Ψυχιατρικούς Νοσηλευτές (στην περίπτωση της πρακτικής του ως Ψυχιατρικός Νοσηλευτής). Στα πλαίσια της προσωπικής του ανάπτυξης παρακολουθεί ομάδες αυτογνωσίας πάνω από δέκα χρόνια και τουλάχιστον δυο σεμινάρια και/ή συνέδρια το χρόνο. Επιπλέον, συνεχίζει στο Ινστιτούτο Συστημικής Προσέγγισης & Οικογενειακής Θεραπείας την τετραετή εκπαίδευσή του στην Συστημική Ψυχοθεραπεία.

Πιστοποιητικά - Διπλώματα - Πτυχία

Συνέδρια - Σεμινάρια - Workshops

error: Content is protected !!