Η οικoγενειακή Συστημική Θεραπεία είναι ένα ευρύ εξελισσόμενο μοντέλο που ενσωματώνει κάποιες τεχνικές που βοηθούν στην οικογενειακή θεραπεία λαμβάνοντας υπόψιν τις σχέσεις, τα σχήματα σχέσεων και το πλαίσιο. Κάποιες βασικές παραδοχές της οικογενειακής Συστημικής Θεραπείας είναι πως οι οικογένειες έχουν τα αποθέματα για να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν τις δικές τους λύσεις και μέσω της θεραπείας δημιουργείται η συνθήκη ώστε να ενεργοποιηθούν αυτά τα αποθέματα. Με την βοήθεια του θεραπευτή επιτρέπεται στο άτομο να δει διαφορετικές λύσεις. Μια επιλογή μπορεί να είναι συνάρτηση των φωνών που κουβαλάει κάποιος. Η θεραπευτική περιέργεια του Συστημικού θεραπευτή βοηθάει να ακουστούν οι ψίθυροι. Έτσι συν-κατασκευάζεται η (υποκειμενική) πραγματικότητα του συστήματος στο οποίο βρίσκονται θεραπευτής και οικογένεια. Συστημικά ψάχνουμε να δούμε πως συμβαίνουν τα πράγματα με την συμμετοχή όλων (πέρα από το ποιος κάνει τι σε ποιον στο τι κάνουν όλοι μαζί). Άρα «ασθενής» είναι η σχέση και τα προβλήματα βρίσκονται στον αλληλεπιδραστικό της κύκλο. Δηλαδή, αναζητείται ποια είναι η σχέση που παγιδεύει τους πρωταγωνιστές και όχι ποιος παγιδεύει ποιον. Σύμφωνα με την Συστημική θεωρία, το πρόβλημα υπάρχει όταν κολλάμε σε διαδραστικούς κύκλους που δημιουργούν και διατηρούν τα προβλήματα, ασθένειες, ψυχοσωματικά κτλ..
Οι οικογενειακές διεργασίες επηρεάζουν την ατομική συμπεριφορά και τα άτομα επηρεάζουν τις οικογενειακές διεργασίες με έναν επαναληπτικό τρόπο. Τα μέλη μιας οικογένειας συχνά πιστεύουν πως διαφορετικά στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής τους είναι διαφορετικά προβλήματα, ενώ είναι μέρος του γενικότερου προβλήματος. Η αλλαγή ενός μέρους του συστήματος μπορεί να επέλθει από την αλλαγή στο γενικότερο σύστημα. Δεδομένου ότι η επικοινωνία είναι συμπεριφορά και η συμπεριφορά είναι επικοινωνία και δεδομένου πως δεν γίνεται να μην επικοινωνούμε (ακόμη και αν μοιραζόμαστε την σιωπή μας), η Συστημική Θεραπεία (όπως και κάθε άλλη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση), δίνει βαρύτητα στον τρόπο που επικοινωνούν μεταξύ τους τα μέλη της οικογένειας (αλλά και ο θεραπευτής με αυτά), είτε μέσω της λεκτικής, είτε μέσω της μη-λεκτικής συμπεριφοράς τους. Παρακάτω ακολουθούν κάποια από τα αξιώματα της επικοινωνίας με βάση την Συστημική οπτική.
Στην επικοινωνία, μας ενδιαφέρει η έννοια της πληροφορίας. Δρούμε με το μήνυμα που στέλνουμε, αναδρούμε με αυτό που παίρνουμε πίσω και μέσω της επανάληψης ορίζονται οι κανόνες της επικοινωνίας. Δημιουργείται ένα πλέγμα αλληλεπίδρασης που δίνει στο κάθε άτομο ένα στίγμα για το πώς ο συνομιλητής επικοινωνεί (έμμεσα τους κανόνες του) στο εκάστοτε περιβάλλον του. Η διαδικασία που υπάρχει δεν είναι συχνά στην επίγνωση κάποιου. Είναι όμως η βασική συνθήκη της κοινωνικής ένταξης ενός ατόμου. Η επικοινωνία είναι συνεχής και αδιάλειπτη, παρόλα αυτά συχνά δυσκολευόμαστε να επικοινωνήσουμε για την επικοινωνία μας (μετα - επικοινωνία). Θεωρώντας πως υπάρχει κυκλική αιτιότητα, το ‘πρόβλημα’, το ‘σύμπτωμα’ κτλ. ‘κάτι θέλει να πει’ για το οικογενειακό σύστημα, για αυτό εξετάζεται το τι κάνουν με το σύμπτωμα και οι υπόλοιποι. Δηλώνει δηλαδή, κάτι σε σχέση με το οικογενειακό πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται. Έτσι, τα ψυχολογικά προβλήματα/ψυχιατρικά συμπτώματα μπορούν να ιδωθούν, ως η μόνη απάντηση σε έναν παράλογο τρόπο επικοινωνίας.Ακολουθούν κάποια αξιώματα για την αποτελεσματική επικοινωνία σύμφωνα με την Συστημική Θεωρία.
Βιβλιογραφία
Bateson, G. (2017). Βήματα για μια οικολογία του νου, Ε. Σαμαρά (μτφ.) – Β. Καφταντζή (επιμ.). Θεσσαλονίκη: University Studio Press.
Bowen, M.(1996). Τρίγωνα στην οικογένεια, Ε. Γκίκα (μτφ.) - Κ. Χαραλαμπάκη (επιμ.). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
Rogers, C. R., & Farson, R. E. (1957). Active listening. Chicago: Industrial Relations Center, the University of Chicago.
Schlippe, Α. & Schweitzer, J. (2008). Εγχειρίδιο της Συστημικής Θεραπείας και Συμβουλευτικής, Ε. Μοτάκη (μτφ.) - Β. Ιωαννίδου (επιμ). Θεσσαλονίκη: University Studio Press.
Watzlawick, P., Bavelas, J., B., & Jackson, D., D. (2005). Ανθρώπινη επικοινωνία και οι επιδράσεις της στη συμπεριφορά. Τα πρότυπα, οι παθολογίες και τα παράδοξα, Α. Γολέμη (μτφ.) - Κ. Χαραλαμπάκη (επιμ.). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
Χάιντς, Ε. (2012). Συζυγική Θεραπεία: Τρόποι βελτίωσης της συζυγικής επικοινωνίας. Θεσσαλονίκη: University Studio Press.